Jul 232011
 

emmmm…. sebenarnya kali ini saya tidak akan menulis. (lhah… terus ngopo??) hehehe.  cuma mau share ja tentang tools untuk export data dari delphi ke berbagai format file yang ada. ceritanya, kemaren saya pusing bikin report dari delphi. nampaknya, untuk kasus ini qreport dan rave report belum cukup, bahkan terkesan terlalu sederhana untuk memenuhi model report yang diinginkan.belum lagi bila report harus di export ke format file lain seperti doc, docx, atau rtf nya ms word, xls atau xlsx nya ms excel, atau pdf, atau xml, atau yang lain… hemm… otak pun mulai berfikir.. berfikir sangat.. hingga akhirnya penelusuran jejak pun dimulai. mencari sebuah komponen yang bisa mendukung. singkat cerita, saya menemukan EMS Advanced Data Export Component Suite 4.2.0.6. tools yang menarik saya pikir begitu membaca sekilas tentang penjelasan produk nya :

====================

Advanced Data Export VCL is a component suite for Borland Delphi and C++ Builder that allows you to save your data in the most popular data formats for the future viewing, modification, printing or web publication. You can export data into MS Access, MS Excel, MS Word (RTF), Open XML Format, Open Document Format (ODF), HTML, XML, PDF, TXT, DBF, CSV and more! There will be no need to waste your time on tiresome data conversion – Advanced Data Export will do the task quickly and will give the result in the desired format.

Key Features

  • Data export into 17 most popular formats: MS Access, MS Excel, MS Word, Open XML Format, Open Document Format (ODF), RTF, HTML, XML, PDF, TXT, DBF, CSV, SYLK, DIF, LaTeX, SQL and Windows Clipboard
  • Delphi 5-7, 2005-2007, 2009, 2010, XE and C++ Builder 5-6, 2006-2007, 2009, 2010, XE support
  • Export of Unicode data. Manually preset text encoding for exported data (UTF-8, UTF-16/UCS-2, UTF-32/UCS-4, Latin1, Latin2, Latin5, Latin7 and more)
  • Saving data for future viewing, modification, printing or web publication
  • Easy-to-use wizard allows your end-users to export data quickly
  • Powerful export options for each data format
  • 100% native Delphi code
  • No additional libraries or software required to operate
  • Detailed help system and demo application
  • Powerful components and properties editors
  • Setting the user formats for each field separately
  • Multilanguage support

===============================================

tapi itu saya temukan di situs resminya. tentu, tidak gratis.. nah.. nah.. niat jahat pun muncul.. nah… sekarang pencarian versi gratisnya. alias bajakan.. 🙂

lagi-lagi singkat cerita, q nemu di mana entah lupa. tapi yang ini sudah full source katanya. nah, trus.. em.. udah. (ga jelas banget).  ini file nya.. silakan download

DOWNLOAD EMS Advanced Data Export Component Suite 4.2.0.6.

 

o iya, untuk instalasi, mirip seperti instalasi zeos yang pernah saya post di situs ini. atau jika mau, ini ada installation notes nya.

INSTALLATION NOTES
——————

Component packages are named in the following way:
QExport4RT_<IDE code>
where <IDE code> stands for IDE version:
D5 = Delphi 5
D6 = Delphi 6
D7 = Delphi 7
D9 = Delphi 2005
D10 = Delphi 2006
D11 = Delphi 2007
D12 = Delphi 2009
D14 = Delphi 2010
C5 = C++Builder 5
C6 = C++Builder 6
For example, QExport4RT_D12 is a run-time package for Delphi 2009.

1. Uninstall previously installed version of EMS Advanced Data Export
Component Suite from Delphi/C++Builder IDE:

– Use the “Component\Install Packages…” menu item to open the “Packages” dialog box.
– Find EMS Advanced Data Export package in the list and delete it by clicking “Remove”.
– Confirm deletion by pressing “OK”.
– Remove previously compiled packages (if any) QExport4RT_<IDE code>.BPL and
QExport4DT_<IDE code>.BPL from your hard disk.

2. Build Run-Time Package:

– Use the “File\Open Project” menu item to open QExport4RT_<IDE code> package.
– Use the “View\Project Manager” menu item to open “Project Manager”.
– Search for QExport4RT_<IDE code> package in “Project Manager”.
– Double-click the package to select it.
– Use the “Run\Build QExport4RT_<IDE code>” menu item to build the package.

3. Install Design-Time Package:

– Use the “File\Open Project” menu item to open QExport4DT_<IDE code> package.
– Use the “View\Project Manager” menu item to open “Project Manager”.
– Search for QExport4DT_<IDE code> package in “Project Manager”.
– Double-click the package to select it.
– Use the “Run\Build QExport4DT_<IDE code>” menu item to build the package.
– Right-click the package and select “Install” from the context menu.

nah, jangan lupa seting environment nya juga…. 🙂

demikian, jika mau mencoba-coba, pasti bisa kok, tanpa bertanya. tapi bila mau bertanya, boleh lewat komen atau email, karena lebih baik bertanya dari pada sesat di delphi. 🙂

thanks.

  4 Responses to “EMS Advanced Data Export Component Suite tools export data untuk delphi xls word pdf doc excel”

  1. Thanks Gan

  2. ok, ati2 dijalan… 😀

  3. kalo gak dijumpai EMS Advanced Data Export package pada komponent package gimn??

  4. harusnya ada… 😀

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)